Verschillen in Ghana
Blijf op de hoogte en volg Janneke
15 Augustus 2012 | Ghana, Nalerigu
Zijn buurman heeft recent een hersenbloeding gehad als gevolg van een te hoge bloeddruk. Hij was een aantal keer op de polikliniek geweest maar het lukte hem niet om regelmatig de medicatie op te halen die nodig was om zijn bloeddruk onder controle te houden. Nu hij een hersenbloeding heeft gehad kunnen we hem niet de zorg geven die hij in Nederland zou kunnen krijgen. Gelukkig neemt zijn familie veel taken op zich en we proberen ze uit te leggen hoe ze hem kunnen voeden, draaien in bed en oefeningen met hem kunnen doen. Ze krijgen zo een spoedcursus revalidatiegeneeskunde. Hen staat een zware taak te wachten als mantelzorgers, zonder incontinentiemateriaal, tillift en antidoorligmatras.
De afgelopen weken ben ik verrast door de verscheidenheid aan ziektebeelden die voorbijgekomen is. ‘echte’ tropengeneeskunde wordt afgewisseld met ‘westerse’ ziektebeelden, die om een Ghanese aanpak vragen. Ghana is relatief wat rijker dan wat ik tot nu toe gezien heb in Malawi en Ethiopie. In de nachtdienst zitten sommige verpleegkundigen op facebook met hun laptop. De lokale artsen komen op hun motorfiets naar het ziekenhuis. In de spreekkamer klinkt regelmatig een ringtone van de mobiele telefoon van een patient. Met deze toenemende welvaart doet ook coca cola z’n intrede. De zoutconsumptie is sowieso al hoog hier. Naast malaria, tuberculose en diarree zien we dus overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte op het spreekuur. Deze chronische problematiek is in Nederland al lastig te behandelen. Hier in Ghana is het gezondheidszorgsysteem er nog lang niet klaar voor. Patienten kunnen voor maximaal twee maanden medicatie meekrijgen (verzekeringskwestie). Een ziekenhuisbezoekje kost ze minstens een hele dag (afh van bijkomende reistijd en evt overnachting). Na twee maanden medicatie slikken voor een hoge bloeddruk zijn de hoofdpijnklachten wel verdwenen en wachten patienten rustig tot de hoofdpijn zich weer aandient voor ze opnieuw aan de dag wachten in het ziekenhuis beginnen. Of het moet zo zijn dat ze in de tussentijd een hersenbloeding krijgen. We proberen tijdens het spreekuur aandacht te besteden aan het hoe en waarom van de medicatie maar ik heb doorgaans niet het gevoel dat het erg land. Het ziekenhuis geeft in ieder geval het goede voorbeeld door alle werknemers op de poli rond drie uur s middags cola of fanta uit te delen... Zo zit ik, terwijl de verpleegkundige mijn leefstijladviezen vertaald, lekker van mijn colatje te genieten... (en nee, van light varianten heeft hier nog niemand gehoord).
Deze diversiteit aan ziektebeelden en de verschillende aanpak daarvan maakt het werken hier boeiend. De weken zijn voorbij gevlogen en het is een raar idee dat ik volgende week al weer naar huis ga. Ik zou hier nog veel meer kunnen leren en genieten maar krijg ook wel zin om naar huis te gaan om iedereen weer te zien en met de Zimbabwe voorbereidingen te kunnen beginnen. Dank voor jullie reacties en tot snel. Geniet van de zomer!
Groet, Janneke
15 Augustus 2012 - 20:24
Josephie:
Leuk om te lezen Jans!! Geniet nog even, tot snel! x -
15 Augustus 2012 - 20:36
Leanne:
Thanks voor je update, interessant om te lezen. Tot snel weer in NL!
Liefs, Leanne -
15 Augustus 2012 - 20:45
Linda:
He Janneke!
Twee werelden die dan eigenlijk dus toch niet zo heel ver uit elkaar liggen.
Leerzaam om zoveel verschillende en ook Westerse ziektebeelden te zien in een land als Ghana.
Misschien is de naam Westers dan idd niet meer zo gepast en worden het straks wereldse ziekten of welvaartsziekten genoemd.
Fijn om te horen dat je het goed hebt gehad en alvast een goede reis naar huis toegewenst!
Liefs!
15 Augustus 2012 - 20:58
Grace:
Hey,
Leest heerlijk je verhalen. Geniet nog even en tot gauw! -
15 Augustus 2012 - 21:26
Caroline:
Ha Jans,
Leuk, weer een verhaal! Fijn je belevenissen zo mee te beleven. Blijf genieten van Afrika en sterkte met de (moeilijke) dingen daar! Wanneer kom je weer terug?
liefs,
Caro -
15 Augustus 2012 - 21:33
Mirjam VV:
Hoi Janneke, boeiend om te lezen waar je zoal mee te maken hebt in je werkzaamheden. Veel succes nog en alvast een goede reis naar huis toegewenst! Groetjes, Mirjam -
15 Augustus 2012 - 21:35
Elo En Ankie Wolswinkel:
Ha Janneke,
Het einde is al weer in zicht. Dat gaat snel! Maar je hebt weer veel ervaringen opgedaan, die je straks weer kunt inzetten in Zimbabwe. En zo komt het grote vertrek al naderbij. We wensen je een goede voorbereidingstijd.
Tot horens,
met lieve groet,
Oom Elo en tante Ankie -
15 Augustus 2012 - 21:53
Inge:
Hee Janneke, leuk en boeiend om te lezen! Gezellig om je weer snel te zien en dan nog meer verhalen te horen! Liefs, Inge -
15 Augustus 2012 - 22:17
Wilma:
Geniet van je laatste week! Boeiend om te lezen over de verschillende ziektebeelden waar je mee te maken krijgt, toch opvallend dat er ook wel weer zo veel overeenkomsten met het Westen zijn... die invloed zit echt overal, daar sta je soms wel versteld van. -
15 Augustus 2012 - 22:45
Nelleke:
Hoi Janneke,
Boeiend om te lezen!
Tot gauw! -
15 Augustus 2012 - 23:05
Coby En Jan Wolswinkel:
Dag Janneke,
Leuk dat je ons in details op de hoogte brengt van het levenin Ghana.
Teveel westerse invloeden, begrijp ik!
En dan de bijzondere verhalen ..zoals over hoge bloeddruk.
Ik heb daar ook last van. Deze week moest ik terugkomen bij mijn huisarts.
Hij was op vakantie, en de praktijk gesloten.
Ik had nog voor 10 dagen medicijnen, en ben 14 dagen in Italie/Frankrijk (Taize).
Belde de apotheek: kan ik nieuwe medicijnen ophalen?..
Dat gaat zo maar niet....eerst bellen naar de assistente in een andere huisartsenpraktijk.
Dan zal zij mijn wensen doorgeven aan de apotheek.
Nou ja, ik heb niet het lef zoals de Ghanezen om voorlopig een tijdje te stoppen met mijn dagelijkse tabletje.
Ik wens je nog een goede week, en een voorspoedige thuisreis.
Mede namens tante Coby, een groet uit Maarssen, ook Jan. -
16 Augustus 2012 - 00:44
Gert Van Den Berg:
Hallo Janneke,
Leuk dat je ook hier aan schrijven toekomt.. Heel herkenbaar verhaal over Nalerigu.
Groeten -
16 Augustus 2012 - 09:12
Corine:
Ha Jans!
Boeiend verhaal om te lezen! En zo is elk land toch weer iets anders blijkbaar. Kan me voorstellen dat de weken vliegen, dat doen ze hier ook vaak ;) Geniet nog even en tot spreeks!
liefs Corine -
16 Augustus 2012 - 11:05
Alize:
Hee Janneke,
Leuk om je verhaal te lezen.. Niet te geloven dat je volgende week al weer naar huis gaat.
Succes met je verdere voorbereidingen op je vertrek naar Zimbabwe..
Goede reis alvast en geniet ervan om de mensen in Nederland weer te zien!!
Liefs -
16 Augustus 2012 - 20:05
Marleen:
Lieverd,
Fijn weer van je te horen. De paradoxen in het leven van een coladrinkende doc... Heb zin je weer te zien, nog even en het is 7 september. Zoen, hou je taai, en kom maar weer veilig terug in NL. Blessings
16 Augustus 2012 - 21:56
Jo:
Hai girlie,
Kom maar snel terug, we krijgen hier ook Ghanese temperaturen. Fijn dat je veel geleerd hebt, elke ervaring is er weer 1.
Succes met afscheid nemen en goede terugvlucht!
Liefs! -
16 Augustus 2012 - 22:52
Danielle Klinkhamer-Hazeleger:
Ha Janneke,
Via de mail van je vader heb ik me toegevoegd aan je mailing lijst. Wat leuk om mee te lezen wat je daar allemaal beleefd.......Wat veel indrukken en wat een wereld van verschil. Wat kunnen mensen in Nederland soms 'zeuren' over naar verhouding kleine dingen, dat valt denk ik pas op als je in zo'n land de medische zorg verleent.
Succes met al je voorbereidingen, wat mooi dat je dit kunt en wilt doen!!
Enne.....je reisadvies heb je natuurlijk ingewonnen bij een van mijn collega's??? Zelf niet ziek geworden??
Groetjes Danielle Klinkhamer. -
17 Augustus 2012 - 10:45
Jaap Van Der Ham:
Beste Janneke,
Mooi om weer van je te lezen en zo je ervaringen mee te maken.
Sterkte met alles! Heb ook weer een goede terugreis en snel weer tot ziens.
We zijn druk met de voorbereidingen avn de GZB-dag. We zien daar je assistentie weer graag tegemoet.
Zal wel niet zo spannend zijn als in Ghana... -
17 Augustus 2012 - 17:12
Gerrit:
Ha Jans,
leuk om je ervaringen weer te lezen. Erg boeiend! Geniet van de laatste dagen.
Groet! -
19 Augustus 2012 - 14:19
Janine:
Hoi Janneke,
Leuk om je verslagen te lezen, tot gauw!
groetjes, Janine -
22 Augustus 2012 - 09:29
Jeannette Prins:
Ha Janneke,
Wat leuk om over jouw belevenissen te lezen. Je hebt ongetwijfeld veel ervaringen opgedaan. Ik wens je voor straks een heel goed weerzien met familie en vrienden en tot ziens.
Jeannette Prins.