Eerste indrukken
Door: Janneke
Blijf op de hoogte en volg Janneke
09 Juli 2012 | Ghana, Nalerigu
‘Hier’ is momenteel in het noorden van Ghana waar ik nog wat meer tropenervaring opdoe. Wat direct opviel toen we bij het ziekenhuis aankwamen was de enorme hoeveelheid wachtende patienten. Dat terwijl er op donderdag in principe geen poli gedaan wordt. De volgende dag was dat wel het geval en was de patientenstroom werkelijk onvoorstelbaar. Er worden hier honderden patienten per dag gezien. De dichtsbijzijnste ziekenhuizen schijnen zo’n twee uur per auto te zijn en daarbij heeft dit ziekenhuis een betere reputatie dus zijn er ook mensen die van nog verder weg komen. Na een lange eerste dag was ik blij dat de laatste patient net voor het donker gezien was, zodat ze hopelijk nog een beetje veilig thuis konden komen. De desillusie kwam toen we langs de apotheek liepen: daar zaten nog zo’n honderd mensen te wachten op hun medicatie.
De patientendruk heeft invloed op de manier van werken en ik heb direct mijn eerste zonden begaan. Tijdens de cursus was me goed duidelijk gemaakt dat we geen patienten moesten behandelen voor malaria als de diagnose niet bevestigd was door middel van een microscooponderzoek. De belangrijkste reden daarvoor is dat door verkeerd gebruik de malaria anders straks niet meer reageert op de medicatie. Maar ja, wat te doen als het laboratorium gesloten is, er nog honderd wachtende patienten zijn, het verhaal van de patient verdacht is, malaria veel voorkomt in Ghana en het ook nog eens regenseizoen is (regen=muskieten=malaria)? Tja, de volgende dag terug laten komen is niet echt een optie. De praktijk blijkt dus maar weer eens weerbarstiger dan de theorie.
Gelukkig hebben we aan ondersteuning geen gebrek. Zo zaten we gezellig in een hok van 3x3 met twee dokters (met 2 patienten+familie) en drie vertalers, die ook keurig de naam van de patient en diagnose in een groot boek schrijven. Zelfs wanneer de enige diagnose die ik kan verzinnen ‘no pregnancy’ is. Ook onder de vertalers is er een soort hierarchy. Eén van de drie heeft voornamelijk in de hoek van de kamer gezeten, de andere twee commanderend: ‘call next patient for the doctor’ :).
Sociaal gezien heb ik voorlopig vooral geintegreerd met Amerikanen. Ik heb namelijk twee keer in één week ‘ 4 July’ gevierd, de Amerikaanse Independent day. Na de hamburgers en baked beans hebben we softbal gespeeld. Amerikanen blijven positief, ook over mijn softbalkunsten. Ik heb namelijk een ‘nice swing’ zelfs als ik herhaaldelijk de bal niet raak. Nu maar hopen dat ik hun accent niet overneem.
Ik hoop dat het jullie goed gaat!
Groet, Janneke
09 Juli 2012 - 20:40
Caro:
Haaa mooie verhalen Jans!!!
Weer een nieuwe Afrika-ziekenhuis ervaring voor jou. Tof hoor. Hoe is het land? Zet hem op, sterkte met de patiëntenvloed. Je kunt het aan, gewoon pragmatisch blijven en lekker behandelen die malaria. Hoe is het land? Succes & zegen!
x
caro
09 Juli 2012 - 20:53
Wilma:
Leuk je eerste berichtje te lezen! Zet hem op daar, volgens mij ben jij de meest aangewezen persoon om met die chaos om te gaan ;-) Goede oefening voor Zimbabwe! -
09 Juli 2012 - 21:01
Marleen:
Haha, heerlijk Jans, in THE end gaat het allemaal om hand-oog coördinatie!
Weerbarstige praktijk, maar je bent er ongetwijfeld op je plek! Zoen! -
09 Juli 2012 - 21:10
Martijn En Marike:
Jaaaa! Heerlijk om jou zo te kunnen volgen! Je schrijft met een knipoog... Geniet maar volop, leer weer veel en wees tot een zegen! Groet!
09 Juli 2012 - 21:36
Mariëlle:
Ha Janneke!
Leuk om je blog te lezen en om zo wat van het 'weerbarstige' leven in Ghana mee te krijgen. Succes en ik hoop dat je veel zult leren:)
09 Juli 2012 - 21:48
Mama En Papa:
Mooi je verhaal te lezen, bedankt! De honderden patiënten komen ons bekend voor uit 'Nood breekt wet'. Knap hoor, zoveel mensen behandelen op 1 dag, met vertalers erbij! Ik ( papa ) vind 40 contacten op een dag al eigenlijk niet te doen...Hoewel: een zwangerschapstest duurt hier ook maar een paar minuten. Nederlandse problemen zijn blijkbaar veel ingewikkelder.
Ervaar het Afrikaanse leven, ontwikkel je tot de tropendokter die je wilt zijn, en richtlijnen zijn er om soms naast je neer te leggen.
We zien uit naar het vervolg.
Mama en papa -
10 Juli 2012 - 05:53
Hilde:
Hey,
grappig om te lezen, heb zo zin om je even te komen helpen, maar ben zo hard nodig hier;) !! -
10 Juli 2012 - 06:00
Alize:
H -
10 Juli 2012 - 06:01
Alize:
Hoi Janneke!
Gaaf om je eerste indrukken te lezen! Geniet van deze ervaring, veel succes met werken... En over een paar uren ff zwaaien he :D
10 Juli 2012 - 07:42
Annet:
Sjongejonge, heftig hoor! kBegreep dat dit de 'generale repetitie' is voordat je voor 6 jaar naar Zimbabwe gaat? Heftig zeg! Maar wel wat je wilt en dus supergaaf! Veel sterkte, succes en plezier nog in Ghana. Ongelooflijk, wat een situatie met zóveel patiënten...Kan me er niets bij voorstellen met mijn Nederlandse 'huismuskarakter' haha. Doeg! -
10 Juli 2012 - 08:24
Linda:
He Janneke!
Genoeg werk aan de winkel zo te lezen! Voor vertrek ver vertelde je dat je daar ook wel een beetje tot rust hoopt te komen (geen verplichtingen 's avonds ed. :-)) Nu maar hopen dat die Amerikanen ook af en toe met jou willen RELAXEN! na een lange dag werken! xx -
10 Juli 2012 - 11:00
Inge:
Hee Janneke, erg leuk om je mooie verhalen te lezen! Volgens mij ben je helemaal op je plek daar:) Succes en ook lekker genieten!
Liefs, Inge -
10 Juli 2012 - 11:34
Leanne :
Hihi... nice swing... ik ben erg benieuwd, show die maar eens in Nederland (om je gerust te stellen... ik ben vorige week maar weer eens sportief wezen zwemmen... dus we kunnen samen softballen als je terug bent ;)).
Wat een drukte zeg... en dat terwijl je er net bent! Succes met alles en leuk om te lezen! Groetjes ook van Wibo! -
10 Juli 2012 - 11:57
Peter, Yvon En Jesse:
Wow wow wat klinkt het gaaf en uitdagend! Heb zo'n respect voor je. Blijf ons op de hoogte houden want je verhalen zijn super leuk om te lezen. En aan die apotheek moeten ze eens wat doen hihi. -
10 Juli 2012 - 12:36
Wijnanda:
Even kijken hoe het met Janneke in Ghana is........ja, gevonden.
Wat een hectiek in dat ziekenhuis!
Succes met alles, Gods zegen.
Hartelijke groeten -
10 Juli 2012 - 15:06
Grace:
Hey, genoten van je eerste verslag! Vooral je ervaringen met het optimisme van de Amerikanen;). Heerlijk. Hele goede tijd gewenst! liefs -
10 Juli 2012 - 15:27
Jenny :
Hoi Janneke. Leuk om je verhaal te lezen! Heb je nog foto's gemaakt van je softbalkunsten, ik ben benieuwd;) Liefs -
10 Juli 2012 - 17:52
Jo:
Jans,
heerlijk verhaal! Doe je best daar!
Liefs -
10 Juli 2012 - 18:53
Pauline:
Ha Janneke!!
Oeeiii zoóoo onwijs tof verhaal!! Geniet ervan, ik geniet van een afstand met je mee!! Liefs, Plien -
10 Juli 2012 - 19:26
Mirjam VV:
Hey! Leuk om je verhaal te lezen! Veel succes met je bezigheden, of die nu inspannend, ontspannend of allebei tegelijk zijn. Spaar je overigens de moeite te willen ontkomen aan the American influence (niet te verwarren met influenza :-) ) Just enjoy en babbel lekker met ze mee. We leren je hier wel weer Nederlands. Groetjes! -
10 Juli 2012 - 19:39
Josephine:
Haa Jans, wat een heerlijk verhaal! Je schrijft goed, ik zie het helemaal voor me :)
Succes, geniet, en zegen!
x Jos -
10 Juli 2012 - 20:58
Rita:
Hoi Janneke,
je zit er gelijk goed in zeg! Houd je hoofd koel. En wat schrijf jij mooi.
Ik kijk uit naar het vervolg.
11 Juli 2012 - 20:21
Tante Coby:
Ik smul van je blog.
Je bent jong dus wat is er mooier dan een uitdaging...... Intuitie is altijd heeel belangrijk. En al die wachtende mensen .... je weet dan waar je nodig bent.
Groetjes, ook van ome Jan, maar die doet niet aan dit medium, tante Coby -
11 Juli 2012 - 20:21
Tante Coby:
Ik smul van je blog.
Groetjes, ook van ome Jan, maar die doet niet aan dit medium, tante Coby -
11 Juli 2012 - 21:42
Corine:
Ha Jans,
Je zit er dus nu ;) Druk genoeg in ieder geval! Hoop dat je een mooie tijd krijgt daar!
liefs -
13 Juli 2012 - 06:21
Annelien:
heerlijk die verhalen..je zit zo te horen helemaal op je plekkie! (en dan te bedenken dat ze hier in NL al zeuren als je 10 min uitloopt;)
Geniet ervan!
liefs mij -
14 Juli 2012 - 17:30
Elo En Ankie:
Hoi Janneke,
Dat worden vast weer hele leuke en spannende weken! We hopen dat je er weer veel ervaring opdoet voor het vervolg dat steeds dichterbij komt. Het ga je goed in Ghana. Sterkte en tot horens.
Tante Ankie en oom Elo
15 Juli 2012 - 12:58
Tinie:
Leuk om je verslag te lezen. Ik zie uit naar de volgende...
Een hele gezegende tijd gewenst!
Tinie -
18 Juli 2012 - 14:53
Geertje:
mooie verhalen! en dat niet te verbeteren enthousiasme van de amerikanen: gewoon aan meedoen!!! succes daar, en vooral ook: geniet! x -
20 Juli 2012 - 09:25
Geertje: