Nachtdienst
Blijf op de hoogte en volg Janneke
23 Juli 2012 | Ghana, Nalerigu
2 uur later wordt ik gebeld. Er is een patient met een hoge bloeddruk binnen gekomen. Dat kán in NL spannend zijn, maar meestal is het dat niet. Ik sta toch maar op om naar het ziekenhuis te gaan. Buiten blijkt de bewolking weggetrokken en geniet ik van een weergaloze sterrenhemel! In het ziekenhuis aangekomen blijkt de bloeddruk is super-superhoog (220/150). De patiente is in het beginstatium van haar bevalling maar heeft verder totaal geen klachten. Ik zeg tegen de verloskundige dat ik me dat nauwelijks kan voorstellen omdat in NL de patienten al klagen bij een veeeel lagere bloeddruk. Dat landt goed en het ijs is gebroken. Een op mijn verzoek aangerukte 2e bloeddrukmeter geeft hetzelfde resultaat.
In afwachting van het effect van de medicatie loop ik langs de andere afdelingen. Slechts een paar uur na de laatste ronde krijg ik een stapel statussen in mn handen gedrukt van patienten die ik moet zien. Midden in de nacht. Ik vraag me bezorgd af wat er aan de hand is, en de eerste patient wordt wakker gemaakt om me te vertellen hoe het met haar gaat. Ze kijkt me verdwaast aan. Haar urineuitslag kan ik niet goed ontcijferen maar ondertussen wordt me wel duidelijk dat dit ook prima overdag kan. Reden dat ik dit nu onder mijn neus gedrukt had gekregen was dat mijn collega had opgeschreven dat de resultaten gerapporteerd moesten worden als ze binnen waren en dat was nu...
Terug bij de patient op de verloskamers blijkt de bloeddruk slechts matig gezakt. We geven een 2e dosis van het medicijn en ik besluit dat ik beter nog even in het ziekenhuis kan blijven. Vermoeid van het niet slapen en de warme bedompte lucht hang ik wat op een krukje en vraag de verloskundige naar haar meer dan 20 jaar ervaring in dit ziekenhuis. Ze wekt de indruk dat ze weet wat ze doet. Plotseling ontstaat er beweging. Er worden steriele handschoenen aangetrokken en de verpleegkundige opent het verlosset. Dat ritueel komt me bekend voor. Als ik van dichtbij kijk is er haar te zien! De patiente is extreem snel gevorderd. We luisteren op mijn verzoek nog even naar de harttonen en het persen gaat beginnen. Het vordert niet echt en ik vraag heel voorzichting aan de verloskundige hoevaak ze gewend is naar de harttonen van de baby te luisteren tijdens het persen. 1x per half uur. In Nederland zou er in dit geval een vierdubbele indicatie voor een continue registratie geweest zijn!
Ik bedenk me dat ik nog veel te leren heb: ik wil niet na twee weken en tijdens mijn eerste Ghanese bevalling de meer dan twintig jaar ervaring van de verloskundige overrulen maar dit gaat wel over het leven van dit kind. Gelukkig vordert het hierna snel en wordt er een blakende jongeman geboren. Zijn geschreeuw klinkt me als muziek in de oren! Blijkbaar kun je zo ook bevallen...
De bloeddruk is verder gedaald, we geven nog wat medicatie en met de verwachting dat het na de bevalling sowieso wel verder zal dalen ga ik mijn bed weer opzoeken. De verloskundige bedankt me uitgebreid (waarvoor?) en ook door de familie die buiten staat te wachten wordt ik als een held onthaald (als ik hun mampruli op de juiste manier interpreteer). Op de terugweg geniet ik opnieuw van de prachtige sterrenhemel en ben ik dankbaar en gelukkig voor het leven van moeder en kind dat gespaard is gebleven.
Ik geniet volop hier! Leer enorm veel zowel medisch als cultureel en geniet volop van alle boeiende ontmoetingen en de prachtige omgeving! Ik probeer wat plaatjes te uploaden als bewijs.
Hartelijke groet, Janneke
23 Juli 2012 - 22:38
Linda:
He Janneke!
Mooi verhaal weer en wat zal die lucht er daar geweldig uit hebben gezien.
Goed om te lezen dat de reis in vele opzichten zo verrijkend voor je is en ook voor de mensen die je daar mag ontmoeten.
Geniet, werk, heb lief, ontspan en ontmoet!
Liefs! Linda -
23 Juli 2012 - 22:44
Papa:
Janneke,
Weer een mooi verhaal, als afwisseling tussen CMF klusjes. Bedankt voor het inkijkje. Sommige discussies zijn van alle tijden en plaatsen: kan iets wachten of moet het nu. Controleren wij te veel, of controleren de Afrikanen te weinig. Leerervaringen genoeg.
En een vader denkt bij dit verhaal: hoe zit het onder de prachtige sterrenhemel eigenlijk met het gevaar voor slangen...
Geniet en blijf gezond ( want controles doen ze daar nauwelijks en ze laten je zo een nachtje liggen..)
Groet,
Papa -
23 Juli 2012 - 23:03
Ankie En Elo Wolswinkel:
Ha Janneke,
Wat leuk dat je ons weer laat delen in je medische ervaringen.
Een boeiend en inlevend verslag, zoals we van jou gewend waren, leuk om te lezen!
Wij wensen je verder een goed tijd toe!
Een lieve groet vanuit een zonnig en warm Bussum
Oom Elo en tante Ankie -
23 Juli 2012 - 23:13
Jo:
Jans, weer een mooi verhaal. Tjee.. wat een bizarre verschillen tussen de tropen en Nl. Doe maar goed je best daar!
Liefs! -
24 Juli 2012 - 09:18
Annette:
Heej Janneke,
Wat leuk om het allemaal te lezen! Je bent volgens mij heerlijk aan het dokteren daar. Ik wens je nog een mooie tijd in Ghana en ik zie nu alvast uit naar je volgende verhaal! Volgens mij heb je straks genoeg bagage om een cmf-kring in te leiden over: gezondheidszorg in andere landen, of tewel zijn we in Nederland niet overdreven defensief?!
groetjes! -
25 Juli 2012 - 14:52
Corine:
Ha Jans,
Wat een super verhaal! Niet per se altijd hoe het daar gaat, maar de manier waarop je schrijft. Leerzaam voor je daar! Geniet er nog van en succes!
liefs! -
25 Juli 2012 - 15:58
Lies Afrika:
Gaaf om te lezen hoe je daar je werk doet Janneke! Mooi dat je er van geniet!!
Liefs Alize -
25 Juli 2012 - 22:08
Annet:
Sjee, die Afrikaanse vrouwen...altijd al respect voor gehad :D -
26 Juli 2012 - 13:59
Nineke :
Ha Janneke,
Wat goed om je verhaal te lezen! Volgens mij ben je al aardig geaklimatiseerd?!
Geniet ervan!
Liefs Nineke -
26 Juli 2012 - 22:05
Ha Janneke:
Ha,
Leuk om op deze manier een kijkje te krijgen in jouw 'praktijk'! Is het veilig om alleen 's nachts buiten te lopen?
Die foto, samen met krokodil, lijkt me erg geschikt voor PR.....
Tinie en de jongens -
27 Juli 2012 - 17:27
Willemien:
Hoi Jans!
In een adem uitgelezen, je verhaal! Prachtig! Ik geniet met je mee, en realiseer me ook goed de pittige dilemma's en ervaringen die je daar tegenkomt!
Een hartelijke groet vanuit Agra!
Willemien -
01 Augustus 2012 - 14:45
Mirjam VV:
Hey Janneke,
Sjoh, wat een verhaal! Bijzonder om je werk te doen in zo'n andere omgeving, met dus kennelijk ook andere opvattingen over wat normaal is... Succes!
Groetjes, Mirjam -
07 Augustus 2012 - 11:17
Marleen VV:
Hoi Janneke,
Mooi om je verhaal te lezen, misschien luisteren wij wel wat teveel naar harttonen... Veel succes met alles, en sterkte met prioriteiten stellen.
Groetjes, Marleen -
08 Augustus 2012 - 20:32
Arjanne:
Ha Janneke!
Leukleuk om te lezen zeg! Geniet er nog ff van, ennuh, af en toe gewoon de anesthesist wél aan het werk zetten hoor ;-))
groetjes, Arjanne